Més enllà de les
calories que tinguin els aliments, aquests tenen una determinada vitalitat.
Diguem que no és el mateix menjar croquetes congelades de bacallà que un
bocí d’un rap acabat de pescar, ni una
poma acabada de collir del arbre d’una que porta setmanes en un transatlàntic
amb els conseqüents conservants. No és el mateix un espagueti que un grà d’arròs
integral que es converteix en una planteta verda si el sembres. La seva
qualitat vital és diferent.
Els aliments tenen la
capacitat de transmetre’ns la seva energia vital i en el nostre organisme això
es tradueix en ganes de viure, creativitat, salut... És per això que és
interessant menjar aliments els menys processats possible.
A més a més, aquesta
energia vital dels aliments té una qualitat determinada. N’hi ha que més aviat
refreden i n’hi ha que escalfen, ens ajuden a estar més centrats o més dispersos,
ens activen o ens relaxen... És a dir, que cada aliment vibra a una energia
determinada. D’això en diem que alguns són
més yin i altres són més yang.
Les persones també
tenim una qualitat energètica determinada. El nostre cos vibra d’una manera
concreta a la que estem molt acostumats. Tots naixem amb una constitució i una
vibració específica que canvia durant les estacions del any i en el transcurs
de la vida. Moltes vegades ni ens adonem d’aquesta vibració ni de com varia
segons els aliments que triem per nodrir-nos.
La especial manera de
vibrar de cadascú comporta una constitució determinada. Per posar un exemple, alguns
tendim a tenir uns quilos de més i en canvi, d’altres sempre estem per sota del
pes recomanable... Amb el menjar podem variar això. La constitució continuarà
sent la mateixa però la condició amb la que vivim es pot modificar decidint
alimentar-nos amb aliments que energèticament vagin en aquesta direcció.
Explicat així sembla
senzill. Però la veritat és que la major part de les dietes per aprimar-se o
engreixar-se fracassen passat un temps. La raó la trobem en què l’organisme
presenta una resistència gran al canvi energètic perquè això forma part de
l’estructura cos-ment. Les emocions i sensacions estan relacionades amb aquesta
vibració i això té molt a veure amb el caràcter o el ego.
Continuant amb
l’exemple de més amunt, quan una persona s’aprima comença a sentir-se molt
vulnerable i travessar aquest canvi d’autopercepció no és fàcil si no hi posa
una certa comprensió del que està succeint i aprèn a sostenir els canvis
interns que això suposa. I, a l’inrevés, una persona que comença a tenir més
massa corporal pot contactar amb un més alt nivell de poder personal que no sap
com gestionar...
Davant aquests canvis,
el cos reacciona desitjant amb força aliments determinats que perpetuïn l’energia
que ens aporta la seguretat d’allò conegut i no és suficient comprendre a
nivell intel·lectual que és el que ens convé.
La manera d’anar fer un
canvi en els nostres hàbits alimentaris, que no una dieta, és comprendre què
ens mobilitza un determinat aliment i trobar substitutius ja siguin alimentaris
o emocionals, que ens permetin una transició tranquil·la i amorosa envers
nosaltres mateixos. D’aquesta manera es va despertant una saviesa corporal que
ens fa de guia a l’hora de triar entre diferents opcions possibles.
Mica en mica, la
distancia entre el que desitjo i el que necessito es va escurçant i acabem
trobant-nos en un equilibri on el que desitjo s’assembla molt al que necessito.
I què és tot això sinó
un camí de creixement personal?
El terapeuta gestalt
acompanya el procés. Ajuda a sostenir les sensacions emergents i a posar nom a
les emocions que sorgeixen. Dóna espai a les dificultats, a les frustracions, a
les passes enrere i als efectes rebot. Té en compte les necessitats i ajuda a
responsabilitzar-se dels bloquejos. I sobretot, posa l’accent en el amor i el
respecte en un mateix necessaris per abordar qualsevol canvi.
