Ja
s'endevina l'energia de la tardor. Aviat ens vindrà de gust acabar
els nostres plats amb una mica més de condiment salat i anar
substituint les amanides per saltats i estofats més elaborats. El
nostre sistema immunitari ens ho agrairà.
Com
cada any, la tardor ens arriba acompanyada de les fruites i les
verdures que ens ajuden, amb la seva energia, a adaptar-nos als dies
més curts, al fred que s'endevina, a la necessitat de recolliment i
d'equilibri. A un nivell més bioquímic ens aporten la fibra, els
antioxidants, els tanins, vitamines i minerals que tant li calen al
nostre cos per fer una transició equilibrada de l'estiu envers els
primers freds.
Agraïm
la dolçor de les pomes, les darreres mores, les figues i el vermell
esclatant de les cireres d'arboç. Benvinguts el codony, la magrana i
el raïm.
També
ens van arribant, com un regal, les grosses carabasses que cuinem en
cremes o estofades, amb ceba i més endavant al forn. Mentre ens anem
acomiadant de les mongetes, rebem amb entusiasme les primeres
collites dels nostres amics els espinacs, els naps i els porros.
El
tresor que suposen les ametlles, avellanes, anous i pinyons, rics en
greixos que el nostre organisme tant necessita, el podem guardar
perquè ens duri tot l'hivern. I no ens oblidem de collir les
nostrades olives, les reines del nostre rebost, que ens regalen el
seu suc de propietats miraculoses.
Ah,
i els bolets!, si és que teniu la sort de saber on trobar una bona
cistella de rovellons, ceps o camagrocs i si sou dels primers a
arribar-hi!