16 de setembre del 2015

Fruites i verdures de tardor

Ja s'endevina l'energia de la tardor. Aviat ens vindrà de gust acabar els nostres plats amb una mica més de condiment salat i anar substituint les amanides per saltats i estofats més elaborats. El nostre sistema immunitari ens ho agrairà.

Com cada any, la tardor ens arriba acompanyada de les fruites i les verdures que ens ajuden, amb la seva energia, a adaptar-nos als dies més curts, al fred que s'endevina, a la necessitat de recolliment i d'equilibri. A un nivell més bioquímic ens aporten la fibra, els antioxidants, els tanins, vitamines i minerals que tant li calen al nostre cos per fer una transició equilibrada de l'estiu envers els primers freds.

Agraïm la dolçor de les pomes, les darreres mores, les figues i el vermell esclatant de les cireres d'arboç. Benvinguts el codony, la magrana i el raïm.

També ens van arribant, com un regal, les grosses carabasses que cuinem en cremes o estofades, amb ceba i més endavant al forn. Mentre ens anem acomiadant de les mongetes, rebem amb entusiasme les primeres collites dels nostres amics els espinacs, els naps i els porros.

El tresor que suposen les ametlles, avellanes, anous i pinyons, rics en greixos que el nostre organisme tant necessita, el podem guardar perquè ens duri tot l'hivern. I no ens oblidem de collir les nostrades olives, les reines del nostre rebost, que ens regalen el seu suc de propietats miraculoses.

Ah, i els bolets!, si és que teniu la sort de saber on trobar una bona cistella de rovellons, ceps o camagrocs i si sou dels primers a arribar-hi!