14 d’abril del 2015

Transtorns Límit, Transtorns del Límit, Narcisisme: un abordatge psicoanalític

Hem acabat els seminaris psicoanalítics sobre els trastorns límit de la personalitat.


Gràcies Javier Arenas, per facilitar-nos aquest llenguatge gens senzill del psicoanàlisi i acompanyar-nos a comprendre què es troba darrere d'aquests conceptes que sovint ens aboquen a la confusió.


Més que l'expressió “trastorns límit de la personalitat”, Javier Arenas apostaria per anomenar-los “trastorns del límit”, és a dir, trastorns entesos com una insuficient elaboració edípica de la estructuració subjectiva. Alguns autors també l'anomenen narcisisme primari i obeeix a una construcció que pretén resoldre el desempar originari que la psique no ha sabut simbolitzar. Aquesta clínica es troba sovint associada a fenòmens addictius, bulímics, anorèxies, crisi de pànic...


La paraula és la principal eina simbolitzant que construeix el nostre psiquisme. Gràcies a aquestes xerrades psicoanalítiques hem anat comprenent la diferència entre desig i pulsió i com n'és d'important en aquesta clínica establir ponts simbòlics entre l'energia pulsional i el desig.

Prenent l'angoixa com un símptoma comú a un gran nombre de patologies, ha estat una aportació inestimable el coneixement dels diferents tipus d'angoixa i del seu ús com a eina per al diagnòstic diferencial entre les psicosi, les neurosi i els trastorns del límit.


Un aprenentatge valuós que complementa la meva formació com a terapeuta i amplia les possibilitat d'abordatge d'alguns símptomes.